divendres, 27 de març del 2009


FEM COMARCA

A les comarques d’interior sense possibilitat de practicar-hi esports d’hivern, estem acostumats a "vendre", la història, l’art, la cuina i en general el costumari tradicional nostrat per atreure turistes de temporada i visitants de cap de setmana.

A vegades això ens porta en excés a buscar l’excelsitud d’aquests valors i a fer-los només a l’abast de poca gent ( molts d’ells privilegiats a qui la crisi els passa de llarg ).

Cal fer comarca a partir de les bones coses que podem oferir, paisatge, història, art, productes de la terra, cuina i alguna altre que em deixo.

Els productes, la cuina, en general la gastronomia no sempre han d’estar renyides amb la noble gestió d’haver de controlar l’economia domèstica, hi ha productes que per les seves característiques no estan a l’abast de la majoria de les butxaques, o ho estat molt de tant en tant i no crec que siguin els que més ens convenen per fer-ne productes de referència.

N’hi ha però que sense haver de fer massa esforços econòmics, ens podem traslladar al paradés a l'hora de tastar-los, com ara el pa, i amb el pa també es fa comarca. Un clar exemple el tenim al poble de Mossèn Cinto Verdaguer, a Folgueroles el Forner Xavier Puigseslloses fa comarca, i la fa elaborant bon pa, elaborant una coca reconeguda arreu com la coca del mossèn i la fa encara més des d’aquest passat dimarts amb la presentació del llibre escrit per ell," PA ARTESÀ, Un forner del poble de mossén Jacint Verdaguer", on a part d’aprendre-hi els misteris del bon pa, s’hi aprèn de cultura i d’història comarcal.

En aquest llibre un magnífic i humil forner que desenvolupa el magnífic i humil art de fer magnífic i humil pa, aconsegueix fer comarca i que arribi a qualsevol magnífica i humil persona , tingui la butxaca que tingui. I tot amb l'ajut d'un magnífic i humil poeta i mossèn.

Felicitats Xavier, així fem comarca
-------------------------------------------------------------------------------------------------