divendres, 5 de desembre del 2008

SOPAR MEDIEVAL




Gerret al vi i perdius amb fruites seques Un centenar de persones van gaudir ahir a la nit del sopar medieval que es va celebrar a la Sala Sert de l'edifici del Sucre de Vic. L’àpat, organitzat pel Gremi d’Hostaleria d’Osona, ImpeVic, La Fundació Osona Gastronomia i l'escola d'Hostaleria d'Osona,era una reconstrucció d’un banquet de la cort de Carles II de Nàpols (1285–1309).El sopar va estar guiat per Antoni Riera, Catedràtic d'història medieval i creador del centre d'estudis alimentaris de la facultat de Geogragia i Història, i Jaume Dantí, professor d'Història Medieval. El menú , d'el.laboració rigurosament històrica, era d’allò molt suggerent: de primers entrants fruita fresca del temps i embotits blancs i fins, acompanyat de vi blanc dolç; els segons eren raviolis de carn i espècies amb vi negre del Penedès; Els plats principals, gerret o xucla al vi ( peix blau semblant al surell )al vi ,maridat amb vi blanc afruitat, i perdius amb fruites seques, acompanyat amb vi negre del Priorat; Per postres, flaó, una barreja amb formatge fresc i mató amb menta i gingebre.

L'acte es va cel.lebrar a la Sala Sert de l'edifici El Sucre, i va comptar amb la presència de Salvador Giner, president de l'Istitut d'Estudis Catalans, així com personalitats del món polític, cultural i social de la comarca.

En cap cas es va voler recrear la ambientació medieval, només alguns dels conceptes organolèptics de l'època, aquesta és una de les principals linees de treball dels professors Riera i Dantí, la ANTROPOLOGIA del GUST. http://www.odela-ub.com/index.htm

Cal destacar la col.laboració entre l'Escola d'Hostaleria d'Osona i el Gremi d'Hostaleria, tant en la preparació de l'acte , com en l'execució del sopar.